Awards images/1734.jpg

Awards

  • 2019 WAF World Architecture Festival Completed Buildings – School Shortlist for Northcote High School Performing Arts & VCE Centre
  • 2019 AIA Victorian Chapter Heritage Architecture Named Award The John George Knight Award for Sacred Heart Building, Abbotsford Convent Foundation
  • 2019 AIA Victorian Chapter Commercial Architecture Named Award The Sir Osborn McCutcheon Award for Private Melbourne Women’s Club
  • 2019 AIA Victorian Chapter Small Projects Award for Jock Comini Reserve Amenities
  • 2019 AIA Victorian Chapter Small Projects Shortlist for Sunda Dining
  • 2019 AIA Victorian Chapter Melbourne Prize & Interior Architecture Shortlist for Private Women’s Club
  • 2019 AIA Victorian Chapter Educational Architecture Shortlist for Northcote High School Performing Arts & VCE Centre
  • 2018 WAF World Architecture Festival Shortlist Old & New Buildings for The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne
  • 2018 AIA National Heritage & Educational Architecture Shortlist for The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne and Residential (New) Architecture Shortlist for Park House
  • 2018 AIA Victorian Chapter Heritage & Educational Architecture Award and Interior Architecture Commendation for The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne and Residential (New) Architecture Award for Park House
  • 2018 Victorian Premier’s Design Awards Architectural Design Shortlist for The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne
  • 2018 Eat Drink Design Awards Best Restaurant Design Commendation for Sunda
  • 2018 IDEA Interior Design Excellence Awards Institutional Architecture Shortlist for The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne and Hospitality Shortlist for Sunda
  • 2018 Think Brick Awards Horbury Hunt Residential Winner for Apartment House
  • 2017 IDEA Interior Design Excellence Awards Shortlist for Deakin A+B/ School of Architecture and Built Environment
  • 2017 AIA Commercial Architecture Award, Victorian Chapter for TarraWarra Cellar Door
  • 2017 AIA Residential Architecture Award – New, Victorian Chapter for Seaberg
  • 2016 Eat Drink Design Awards TarraWarra Estate – Highly Commended
  • 2016 IDEA Interior Design Excellence Awards TarraWarra Estate – Highly Commended
  • 2014 AIA National Architecture Awards, Robin Boyd Award for Residential Architecture – Houses (New) for House at Hanging Rock
  • 2014 AIA Harold Desbrowe Annear Award for House at Hanging Rock
  • 2014 AIA Heritage Award for Wertheim Factory Convrsion – Studio 9
  • 2014 AIA Public Alterations & Additions for Birralee Primary School
  • 2013 AIA Regional Prize – Victorian Chapter for Marysville 16 Hour Police Station
  • 2013 World Architecture Festival, Shortlisted for Civic & Community Category for Marysville 16 Hour Police Station
  • 2013 IDEA Awards – Shortlisted for Retail Interior Design for AESOP Signature Store, Burnside
  • 2013 Timber Design Awards – Shortlisted for AESOP Signature Store, Burnside
  • 2012 AIA Residential – New, Victorian Chapter for House at Big Hill
  • 2012 AIA Residential – New, National Awards Commendation for House at Big Hill
  • 2012 Houses Awards – New House over 200m2 for House at Big Hill
  • 2012 IDEA Awards, Shortlisted for Retail Interior Design for AESOP Flagship Store, Melbourne
  • 2011 AIA Marion Mahoney Award, Victorian Chapter for MUMA
  • 2011 AIA Public Architecture Award, Victorian Chapter for Carrum Downs 24hr Police Station
  • 2011 AIA Public Alterations & Additions Award, Vic Chapter for MUMA
  • 2011 AILA Design Awards, Urban Design for Ian Potter Sculpture Court MUMA
  • 2011 Think Brick Horbury Hunt Commercial Award Highly Commended for Carrum Downs 24hr Police Station
  • 2011 World Architecture Festival, Shortlisted for Gardens & Landscape Award for Ian Potter Sculpture Court MUMA
  • 2011 IDEA Awards, Institutional Winner for MUMA
  • 2009 AIA Residential New Award, Victorian Chapter, for Ivanhoe House
  • 2009 World Architecture Festival, Shortlisted for the Civic Architecture Award, for Warrandyte Police Station
  • 2008 RAIA Victorian Chapter, Shortlisted for Warrandyte Police Station in the ‘Small’ Category
  • 2007 City of Port Phillip Design Development Awards, Best New Single Dwelling for Upside Down House
  • 2006 National Tourism Alliance, New Tourism Development Award for the Australian Garden, RBGC
  • 2006 Australian Timber Design Awards Public & Commercial Buildings Composite Frame for RBGC
  • 2006 RAIA Residential New Award, Victorian Chapter for Blairgowrie House
  • 2006 RAIA Architecture Award of Merit for Blairgowrie House
  • 2006 Architectural Excellence in the South East Awards Best Public Project & Chairman’s Premier Award for Visitors Centre Royal Botanical Gardens Cranbourne
  • 2005 Victorian Coastal Award – Building and for Building & Design for House at Lake Connewarre
  • 2003 RAIA Harold Desbrowe-Annear Award for House at Lake Connewarre, Victoria
  • 2002 RAIA Architecture Award for Multiple Residential for Napier Street Housing
  • 2002 Grand Prix Dulux Color Awards for Ah Mu Restaurant Melbourne
  • 2000 Seppelt Contemporary Art Award for an outstanding body of work. This work was exhibited at the MCA Sydney from Nov.1999 – March 1999
  • 1999 RAIA Harold Desbrowe-Annear Award for West Coast House
  • 1999 RAIA Merit Award for James Service Place, South Melbourne
  • 1996 RAIA Merit Award for Webb Street Fitzroy
  • 1993 CHASA Refereed Design Award for Lorne House

AIA Victorian Chapter Heritage Architecture Award (shortlisted for AIA National Heritage Architecture)

The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne

“Conceived as merely another chapter in the building’s life, Kerstin Thompson Architects’ tactful and controlled transformation of a heritage listed former stable into an arts school demonstrates a beautiful restoration and repurposing of a fatigued building of historic significance. Careful restoration, and simple but effective insertions allow both readability of, and the dialogue between, the old and new. Recovering and celebrating the essence of the original structure, flexible walls follow the structural logic and rhythm of the existing steel frame and timber trusses. New construction details are of a similar nature but are clever, contemporary, and only upon further glace, distinguish themselves from the original. Providing confident additions with minimal interference, building services are located to the outside of the original stables and aid to form a sophisticated composition of campus buildings.
KTA’s interventions – sophisticated and executed with quiet confidence – present a thoughtful and balanced approach to heritage. Treating old and new with equality, the VCA former Mounted Police Stables both preserves important Melbourne heritage, and embeds contemporary construction within the historic fabric of the future.” —Jury Citation

AIA Victorian Chapter Educational Architecture Award (shortlisted for AIA National Educational Architecture)

The Stables, VCA Faculty of Fine Arts & Music, The University of Melbourne

“The VCA former Mounted Police Stables project by KTA is a skilful and highly crafted example of the adaptive reuse of a building in educational architecture. The original heritage building fabric has been adjusted, to accommodate a new program and user group radically different to the original, via a series of thoughtful and robust architectural interventions. A great degree of skill and subtlety has been employed in the architects’ manipulation of the original building fabric, with each detail reflecting a rigorous process of consideration to preserve, adapt, or insert new elements resulting in a restrained and cohesive composition. Old and new sit comfortably together, without precluding ownership of the building by its new occupants. The neutral black and white colour palette and moveable walls invite VCA students to engage with and take ownership of their space and facilitate a variety of operational modes. The architecture confidently succeeds in the complex task of maintaining respect for the original heritage building fabric while simultaneously producing a high level of flexibility and amenity for its new educational purpose. The jury recognises this as an exemplary project in the important and often necessary adaptive reuse of buildings for education.” —Jury Citation

Robin Boyd Award for Residential Architecture – Houses (New)

House at Hanging Rock

“Located on a picturesque rural site, House at Hanging Rock nestles into the steep slope with a view to its namesake. The house is divided into three parallel terraces, each in step with the landscape. Raw insulated precast concrete walls define the terraces and draw the eye through the house to the old growth forest to the east. Narrow timber shutters within the walls artfully connect the prefabricated panels and allow for cross ventilation and views to the valley. The widest of the three terraces houses the central living zone and overlaps with the outer two terraces, creating a series of interconnected living spaces that are experienced as one larger space. Changes in floor height are exploited as thoughtful, informal seating moments and display areas for the client’s extensive art collection.

Dedicated circulation space is limited to the compressed entry foyer, heightening the sense of delight when entering the living space. Elsewhere passage is from room to room, further enhancing the spatial efficiency of the plan. An elegant, sloping rhomboid roof covers the whole building, uniting the terraces, providing generous covered outdoor areas and further blurring the line between house and landscape. The sloped building form appears vastly different looking up from the valley compared with approaching from the side. Stringent bushfire requirements are seamlessly integrated and inform the brutalist approach to material selection. The restrained interior material palette of concrete, armourply and formply is meticulously detailed yet remains humble and appropriate to the rural setting. This is an intimate house with a sheltering interior in which you can linger and enjoy the distant view of Hanging Rock”. —Jury Citation