House at Big Hill images/956.jpg

House at Big Hill

Our most recent project near Victoria’s Great Ocean Road is characterised by a restrained material palette and singular form. The triangular plan, semi-recessed into the sloping site, is orientated to take advantage of the 180 degree views towards the townships of Lorne and Airey’s Inlet and of Bass Strait through a filter of mature eucalypts. Responding to the clients preference for a solid building a natural grey concrete block was selected for the walls, both inside and out. In combination with a black ceiling and dark roof the house is effectively camouflaged within its bush landscape. The interior has an intimate quality achieved through the careful modulation of natural light and shadow and the use of timber accents which offset the concrete floors and blockwork walls. Views are captured by picture frame windows that become spaces to occupy through deep reveals and window seats. A contrast to the lightweight beach house this dwelling instead provides a solid retreat from which to contemplate the extremes of this beautiful west coast landscape.

House at Big Hill

Completed 2011

Winner: 2012 Victorian AIA Awards – Residential New

Winner: 2012 Houses Awards – Best New House over 200m2

Commendation: 2012 National AIA Awards – Residential Architecture: Houses

Photography: Trevor Mein, Meinphoto

  • images/626.jpg

  • images/625.png

  • images/1029.png

  • images/703.jpg

  • images/954.jpg

  • images/964.jpg

  • images/955.jpg

  • images/967.jpg

  • images/965.jpg

  • images/1101.jpg